top of page

YASIRS VIDNEUDSAGN

 

 

Ang. den første anholdelse (begyndelsen af april 2015):

 

“Jeg var henne ved Hovedbanegården omkring kl. 14:30, fordi jeg skulle aflevere en computer til reparation. Men pludselig opdagede jeg, at jeg manglede opladeren. Så jeg måtte gå hjem igen. Men fordi jeg igen var tilbage i området tænkte jeg, at jeg på min vej hjem lige ville gå forbi Lille Istedgade for at købe noget stof til mig selv. Jeg bruger vel stoffer for ca. 500-600 kr hver dag.

 

Jeg gik hen til Mændenes Hjem for at købe kokain og metadon. Inde på Mændenes Hjem hilste jeg på nogle forskellige personer, men jeg kunne ikke finde den person, som jeg normalt køber stof af.

 

Det var uden for Mændenes Hjem, at jeg mødte Jens Hansen. Jens havde kun 150 kr., så jeg ville hjælpe ham med at købe en salgskugle. Jeg gik derfor på ny ind på Mændenes Hjem, hvor han henvendte sig til en mand ved navn Jogge og sagde til ham, at jeg skulle bruge to salgskugler. Jogge hentede de to kugler, som kostede 400 kr. Mens Jens fik den ene af salgskuglerne, beholdte jeg selv den anden. Jeg kender altså godt Jens Hansen, men jeg har ikke solgt noget til ham. Jeg hjalp ham bare.

 

Efter jeg havde købt noget stof til mig og Jens, gik jeg selv ind på Mændenes Hjem og tog det. Da jeg kom ud, blev jeg straks anholdt. De penge, som politiet fandt, er mine egne. Jeg hævede dem af to gange i marts – i alt 14.000 kr. Jeg har ikke kunne bruge alle pengene på 9 dage, så det er derfor, at jeg havde nogle tilovers. Grunden til, at jeg hævede alle pengene, var for, at Skat ikke skulle tage dem. Jeg skylder Skat en masse penge. Jeg valgte ikke selv seddeltyperne i hæveautomaten, og jeg har aldrig brugt en pung til at opbevare mine penge i. Jeg afleverede to hæve-kvitteringer til politiet.

 

Jeg køber og sælger i dag brugte ting, så jeg vil stort set altid have lidt kontanter på mig. Det er meget bedre for mig at tjene penge ved at købe og sælge brugte ting i stedet for at handle med stoffer. Det gør jeg ikke længere. Jeg får kontanthjælp, jeg har en datter på 26 år, og jeg bor med min kæreste, der har et barn fra et andet forhold, og som er gravid med vores fælles barn.”

 

 

Ang. den anden anholdelse (slut april 2015):

 

“Jeg ville igen kun købe stoffer, ikke sælge. Jeg var taget hen til Lille Istedgade, hvor jeg talte med en mand i en kørestol. Manden i kørestolen gav mig to salgskugler med kokain. Jeg ville gerne købe 1 gram kokain af manden og fik de to kugler med henblik på at vælge, hvilken en af dem, jeg helst ville have. Ham i kørestolen ville have 700 kr. for et gram kokain, men jeg fortalte ham, at jeg kun havde 600 kr.

 

Da politiet kom, tog de 2.400 kr. fra mig. Af disse var de 2000 kr. mine egne penge, som jeg lige havde hævet fra Nordeas pengeautomat. Jeg har givet politiet kvitteringen. Det resterende beløb stammede fra et beløb på 3.000 kr., som jeg havde fået af en, der hedder Rachid, da han bor i min lejlighed i øjeblikket. Det var også hans telefon, jeg havde på mig, da politiet visiterede mig.”

 

 

Ang. den tredje og sidste anholdelse (august 2015):

 

“Jeg er ikke skyldig i handel med stoffer, selv om jeg rigtigt nok var i området omkring Istedgade den aften. Jeg var der for at købe metadon. Jeg havde først været ved Mændenes Hjem, men der var ikke nogen, der solgte metadon. Så i stedet gik jeg hen ad gaden i retningen mod det pizzeria, jeg senere blev anholdt ved. Det gjorde jeg, fordi jeg var sulten, og fordi der ved siden af pizzeriaet ligger et fixerum. Så jeg gik ind på pizzariet, hvor Tariq så åbenbart også befandt sig. Jeg gav ikke noget til Arif, og Arif har ikke givet mig noget. Det samme gælder for Tariq, som jeg kun kender overfladisk. Han sad med en anden mand og spiste pizza. Jeg har aldrig lavet noget sammen med Tariq, og jeg havde ikke aftalt at mødes der. Da jeg træder udenfor pizzariaet, kommer der tre politimænd og anholder mig og de to andre. Jeg blev anholdt kl. 20.30 og blev først kørt til fængslet kl. 2.00 om natten. Jeg blev meget forskrækket, for det var meget voldsomt”

POLITIETS VIDNEUDSAGN

 

 

Vedr. anholdelse 1:

Vidneudsagn af politiassistent Poul B.:

 

“Jeg arbejder i specialgruppen med narkotika på gadeplan. I april 2015 var det min opgave at agere stophold. Så i samarbejde med og efter besked fra en kollega skulle jeg tage fat i de personer, som kollegaen overvågede i tilfælde af, at der skete handel og overdragelse af narkotika. Og der gik ikke særlig længe, før jeg fik besked om, at der var sket en overdragelse foran Mændenes Hjem, og at køberen af narkotikaen kørte på en hvid damecykel.

 

Jeg kørte efter køberen i bil og fik standset ham. Det var en lyshåret fyr ved havn Jens Hansen. Han blev gjort bekendt med, at jeg kom fra politiet, og årsagen til, at han var blevet bragt til standsning. Han forklarede, at han rigtigt nok havde en salgskugle med kokain på sig, som jeg da også fandt på visitation. Køberen oplyste mig, at han havde købt salgskuglen af en udenlandsk mand foran Mændenes Hjem kort forinden. Køberen ønskede ikke at oplyse, hvem han havde købt salgskuglen af. Køberen var daglig køber af narkotika. Køberen oplyste, at han havde købt salgskuglen for 150 kr., og da vi kontrolvejede og testede kuglen på stationen blev det da også til lidt over 0,2 gram ren kokain. Jeg kørte tilbage til Mændenes Hjem efter, at jeg havde talt med køberen.

 

Jeg husker ikke selve anholdelsen af tiltalte Yasir – dvs. om jeg forestod anholdelsen, eller om det var en af mine kollegaer. Jeg husker heller ikke, hvor på Yasir, at der blev fundet penge eller hvilke seddeltyper, der var tale om. Jeg husker først Yasir, fra da han sidder anholdt på Station City. Jeg kan heller ikke huske om Yasir var i besiddelse af hævekvitteringer ved anholdelsen. Jeg kendte ikke selv Jens Hansen fra bybilledet, men det gør en af mine kollegaer. Jeg har ikke set Jens Hansen siden.”

 

 

Vedrørende anholdelse 2

Vidneudsagn af politiassistent Jes S.:

 

“I april 2015 kørte jeg patrulje sammen med politiassistent C.G. Vi kørte i civil, og vi så tiltalte Yasir stå foran Mændenes Hjem. Tiltalte så os ikke komme kørende mod Mændenes Hjem, så da vi kørte op på siden af tiltalte, måtte han skynde sig at gemme sin venstre hånd bag ryggen. Jeg bad ham vise mig, hvad han havde i hånden. Tiltalte talte meget og lagde en hvid papirkugle i hånden på en mand med en rollator lige ved siden af. Tiltaltes placering gjorde det vanskeligt at komme ud af bilen, men vi kom da ud og nåede at sikre papirkuglen. Papirkuglen indeholdt to salgskugler. Tiltalte blev herefter anholdt og visiteret. Udover de to salgskugler fandt vi også penge på tiltalte.

 

Det er ikke min vurdering, at tiltalte alene var ved at købe stof og ikke sælge. Tværtimod virkede det kun som en salgssituation. Manden med rollatoren, som tiltalte gav den hvide papirklump til, udviste ikke tegn på panik, der indikerede, at han solgte stof. Det gjorde tiltalte til gengæld. Hertil kom, at tiltalte begyndte at tale arabisk med manden, der havde en rollator, hvilket gjorde, at jeg er sikker på, at tiltalte solgte. Det virkede som om, at tiltalte forsøgte at skjule noget. Ved visitationen på Station City fandt jeg igen tiltalte i besiddelse af brugte og krøllede sedler. Jeg kan ikke huske, hvor på tiltalte pengene blev fundet. Yasir gav os i øvrigt ikke nogle hævekvitteringer.

 

Jeg spurgte ikke manden med rollatoren om hans oplysninger, og jeg har ikke siden set ham. Observationen af tiltalte blev foretaget med både det blotte øje og kikkert. Observationen foregik i dagslys, og der var ikke noget, der spærrede for udsynet. Jeg ved ikke præcis, hvor længe der gik fra observationen til anholdelsen, men der gik ikke lang tid. Yasir er en ret kendt person i gadebilledet på Vesterbro, men jeg/vi kunne ikke finde på at anholde ham, medmindre vi er sikre på, at han har overtrådt loven.”

 

 

Vedr. anholdelse 3

Vidnesudsagn af politiassistent Bjørn P. 

 

Politiassistent J. P. og jeg så i august, at Yasir opførte sig mistænkeligt omkring to andre personer (Tariq og Arif). Før vi pågreb Yasir og Tariq, så vi, at Yasir trådte ind på et pizzaria, hvor han gav Tariq hånden flygtigt og sidenhen gik ud af butikken og direkte hen til Arif, som han også gav hånden flygtigt. Da vi ransagede Tariq, fandt vi en nøgle til et vaskeri, hvor vi fandt et større pengebeløb (tæt på 4000 kr.), men vi kan ikke bevise, at de penge tilhørte Tariq og stammer fra kokainsalg. Til gengæld konfiskerede vi 150 kr. og 110 euro, som Tariq havde på sig, da vi visiterede ham. Det er de penge, vi har omregnet til salg af kokain svarende til ikke under 1,45 g. Desuden fandt vi to salgkugler på Arif med i alt 0,6 g kokain. Det er det, som både Yasir og Tariq sigtes for at have solgt. 

 

SPØRGSMÅL

 

  1. Hvad synes du – efter at have læst vidneudsagnene – at straffen skal være for Yasir?

  2. Hvorfor det? Argumenter for dit valg.

  3. Er der sket nogen ændring fra din første domskendelse og til nu?

    1. Hvad tror du forskellen/den manglende forskel skyldes?

Alle navne og steder er anonymiseret

 

 

DEL 2: UDDYBENDE INFORMATIONER

 

Yasirs profil:

 

Yasir er 50 år gammel, uddannet tolk, separeret og har en datter på 26 år. Han har fået en ny kæreste, der er gravid med deres fælles barn. Han er for nogle år siden blevet stofmisbruger (af alt fra kokain og heroin), og selv om han ofte har forsøgt at komme ud af misbruget, falder han hele tiden tilbage. Han vil meget gerne følge den behandlingsplan, der er lagt for ham. Mens han har været varetægtsfængslet, har han fået metadon. Han er tilknyttet et misbrugscenter på Vigerslev Allé. Yasir er blevet overfaldet og har mistet tænderne i undermunden. Han går til tandlæge på Mændenes Hjem.

 

Yasir er tidligere straffet. I 2011 blev han idømt 8 mdr.’s fængsel for handel af euforiserende stoffer. Det samme skete i 2012, hvor han fik 10 mdr.’s fængsel. Endelig overtrådte han igen loven i april 2013 ved at handle med euforiserende stoffer, hvor han modtog en dom på 6 mdr.’s fængsel og en betinget udvisning med en prøvetid på 2 år.

 

Fra hver gang Yasir bliver løsladt går der ikke lang tid, førend han igen bliver involveret i sager, hvor stoffer er omdrejningspunktet. Yasir nægter sig skyldig i salg af stoffer for alle tre anholdelser, men erkender at have købt og haft de stoffer på sig, som blev konfiskeret i forbindelse med anholdelserne.

 

Yasir har i forbindelse med de nuværende sigtelser siddet varetægtsfængslet i to uger efter hver anholdelse, bortset fra den sidste anholdelse i august, hvor man har beholdt ham i varetægt.

SAG 4: Narkokriminalitet – kokain

bottom of page