top of page

AkselTiltalte

Mark: Afdøde

Anton: Såret, Marks ven

OliverVidne, Aksels ven

 

OskarVidne, ham der holdte festen

Julie: Vidne, kæreste til Christian

ChristianVidne, kæreste til Julie

RasmusVidne

Overlægen: Ekspertvidne

Tid og sted:

 

Festen fandt sted i slutningen af august, og foregik i en toplans-stuelejlighed i Rødovre. Der var omkring 10 mennesker, men det var ikke alle, der kendte hinanden.

Hændelsesforløbet ifølge tiltalte – “Aksel”:

 

“Jeg var taget til fest med min ven Oliver. Jeg kunne med det samme mærke, at stemningen var dårlig – sådan helt ond. Jeg havde fået lidt at drikke, så jeg var sådan middelberuset.

 

På et tidspunkt gik jeg ud i haven, hvor Mark og Anton var. De bad mig med det samme om at skrubbe af. Det gjorde mig ret utryg, så jeg gik direkte op på 1. sal til Oliver og de andre. Oliver fortalte mig også – jeg kan ikke lige huske, hvornår det var -, at Mark og Anton havde sagt, at de ville nakke ham i den røde trøje. Det måtte jo være mig.

 

Lidt senere, da jeg stadig var oppe på 1. sal, kom Mark op og satte sig. Han stirrede på mig uafbrudt. Jeg forsøgte ikke at kigge på ham, men jeg kunne ligesom mærke ud af øjenkrogen, at han kiggede på mig. Jeg kom også til at strejfe hans blik på et tidspunkt. Og det var fuldstændigt som om, at han bare havde ventet på, at jeg gjorde det, for han sagde med det samme, at hvis jeg gloede på ham igen, ville jeg ryge ud ad vinduet.

 

Jeg husker ikke præcis, hvordan det hele skete, da det gik galt. Det er ret sløret. Men jeg kan i hvert fald huske, at Mark sad på kanten af hjørnesofaen ud mod trappen, mens jeg sad på den anden side af ’knækket’ sammen med Oliver. Da jeg ville rejse mig for at gå, skubbede Mark et par gange til mig, og med det tredje skub faldt jeg ned ad trappen. Jeg nåede dog lige at gribe fat i gelænderet, så jeg ikke faldt hele vejen ned. Før jeg vidste af det, var Mark nede ved mig og slog mig så hårdt, at jeg er ’væk’ et kort øjeblik. Jeg husker herefter, at der kommer en ind ude fra haven, og at der lige pludselig er en hel masse hænder omkring mig.

 

I en af hænderne er der pludselig en kniv. Jeg må have reageret helt instinktivt, for jeg tager med det samme fat med min venstre hånd om håndleddet på den hånd, som holder kniven. Derefter åbner jeg håndens fingre med min anden hånd. Jeg får altså fat i kniven, sådan så at jeg selv har den i min højre hånd. Men selv om jeg har kniven, flytter Mark sig bare ikke. Jeg bliver bange og begynder ligesom at stikke ud med kniven for at få ham til at gå væk. Jeg har aldrig før brugt en kniv på den måde. Altså – jeg har aldrig været på jagt eller gået til spejder. Det hele gik meget hurtigt. Der har i hvert fald ikke gået mere end 30 sekunder fra jeg blev skubbet ned af trappen, og til alt det her sker.

 

Og efter det hele er sket, kan jeg huske, at jeg løber væk fra lejligheden, og at der er folk, der råber efter mig. Jeg smider kniven i ren chok. Da jeg ser betjentene komme, skyndte jeg mig hen til dem, for at fortælle det hele og vise, hvor jeg havde smidt kniven.

 

Hvis ikke jeg havde handlet, som jeg gjorde, var det mig selv, der var blevet dræbt. Jeg kunne ikke have gjort andet.”

 

Aksel var på gerningstidspunktet 17 år og 9 mdr. Han var i lære som maler.

 

Da Aksel mødte politiet fortalte han, at han selv havde taget kniven, efter han var blevet skubbet ned af trappen. Denne forklaring ændrede Aksel dog til sit grundlovsforhør, hvor han påpegede, at det var Anton, som han fravristede kniven. Senere har han efter eget udsagn bedre kunne huske hændelsesforløbet, og rettet sin forklaring til, at det var Mark, der havde kniven – det er denne forklaring, han fremlagde for retten.

Hændelsesforløbet ifølge vidne 1 – “Anton”:

 

“Mark og jeg var gode venner. Det er rigtigt nok, at han og Aksel havde kigget ondt på hinanden i løbet af aftenen. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg prøvede lidt at undgå det.

 

Jeg er malerlærling og havde drukket lidt gennem hele aftenen – jeg vil nok sige, at jeg var beruset i middelgrad.

 

Under festen gik jeg, Christian og Rasmus ud i haven for at tale sammen. Jeg kan ikke huske, om der kom nogle andre derud til os. Men jeg kan i hvert fald huske, at jeg blev siddende udenfor, mens de to andre gik på toilettet med Julie. Jeg sad vist et par meter fra havedøren, da jeg pludselig hørte en masse tumult – det kom ligesom oppe fra 1. salen. Kort efter hørte jeg Mark råbe nede i stueetagen. Jeg kunne ind igennem døren se, at Mark stod i køkkenet og pegede på nogen, mens han råbte. Jeg kunne først ikke se, om det var Aksel, som Mark råbte af. Mens Mark råber, rejser jeg mig op og går ind. Jeg kan ikke huske, om Aksel råbte tilbage. Der var kun Mark og Aksel i stueetagen ud over de tre (Christian, Julie og Rasmus), som var på toilettet.

 

Pludselig stoppede Mark ligesom med at tale midt i en sætning. Jeg kunne se, at Mark var ved at falde, så jeg skyndte mig hen for at gribe ham. Jeg endte med at stå sådan lidt skråt bagved ham. Pludselig kunne jeg selv mærke, at jeg blev stukket. Aksel stod stadig foran Mark. Jeg opdagede først for alvor kniven efter, at jeg var blevet stukket, og ligeså snart at jeg så kniven i Aksels hånd, gav jeg hurtigt slip på Mark og bakkede bagud indtil jeg landede i sengen.

 

Jeg kan simpelthen ikke huske, hvilken hånd Aksel holdt kniven i. Vi sagde vist ikke noget til hinanden, men jeg har på intet tidspunkt slået eller sparket Aksel. Jeg havde heller ikke på noget tidspunkt kniven i hånden. Det er rigtigt nok, at jeg på et tidspunkt var oppe på 1. sal sammen med Mark. Jeg kan ikke huske, om Aksels ven, Oliver, også var der. Men Mark og jeg har altså ikke talt om, at “ham i den røde trøje skulle nakkes”.”

 

 

Hændelsesforløbet ifølge vidne 2 – “Oliver”:

 

“Jeg er også malerlærling, og Aksel er en af mine allerbedste venner. Da vi kom til festen, var jeg nok beruset sådan i middelgrad. Det var Aksel, der kendte Oskar, der holdt festen. Jeg ved ikke, hvorfor Mark og Aksel stirrede sådan på hinanden. Men jeg husker, at Mark sagde, at Aksel spillede smart. Det virkede i høj grad som en situation, der godt kunne udvikle sig til vold.

 

Da Aksel blev skubbet ned ad trappen af Mark, fulgte jeg efter sådan lidt forsigtigt. Der gik ikke mere end et par sekunder, førend jeg også kom ned i stueetagen, men der lå Mark allerede på gulvet, og Anton var i sengen. De blødte begge to.

 

Altså, det hele gik sindssygt hurtigt. Da jeg kom ned, stod Aksel ved døren og så meget chokeret ud. Han havde en kniv i hånden, og jeg skyndte mig hen til ham, og sagde at han skulle løbe. Det gjorde han. De andre til festen kom også hurtigt ned ad trappen – jeg tror kun lige, at Aksel var nået at løbe ud af døren. Jeg kan ikke huske om toiletdøren stod åben på noget tidspunkt. Da de andre kom, spurgte de mig, om jeg kendte ham, der havde gjort det. Jeg turde ikke sige ja, for jeg var bange for at få bank. Det var først, da jeg talte med politiet, at jeg turde indrømme det. Efter at de andre var komme ned i stueetagen, var der nogle af drengene, der løb efter Aksel.”

Hændelsesforløbet ifølge vidne 3 – “Oskar”:

 

“Jeg er murerarbejdsmand, og det var mig, der holdt festen den pågældende aften. Jeg kan ikke helt huske, om vi havde lavet mad om aftenen, men der var helt sikkert mad i køleskabet, som gæsterne ville kunne have taget af. Så altså, kniven kan jo sagtens have ligget fremme.

 

Jeg så godt, at Mark og Aksel kiggede på hinanden på den der lidt hårde måde, og det var også derfor, at jeg tog Mark med nedenunder. Jeg gad simpelthen ikke have slåskamp, og Mark virkede ret aggressiv. Jeg kendte også Mark bedst, og det var derfor ham, jeg bad slappe af og lade Aksel være i fred. Mark sagde, at jeg skulle blande mig udenom. Han var altså lidt oppe at køre. Anton så jeg kun i begyndelsen, da han kom op for at sige hej. Han var vist mest nedenunder.

 

Senere så jeg, at Mark skubbede Aksel ned ad trappen. Jeg blev ovenpå, fordi jeg blev trådt over foden, og fordi min kæreste bad mig om at blive. Jeg hørte dog en masse larm - råben og skrigen fra begge parter. Jeg husker ikke, om andre end Mark og Aksel råbte. Da jeg senere kom ned til stueetagen, var der bare blod over det hele, og skuffen i køkkenet var hevet ud, så der lå bestik over det hele. Mark lå ned, og jeg skyndte mig først hen til ham. Anton lå på min seng og blødte også.

 

Efter jeg havde været ved Mark, gik jeg og et par stykker ud for at lede efter Aksel. Jeg ville gerne vide, hvad der var sket – og jeg ville nok også gerne have givet Aksel nogle flade, hvis jeg så ham.”

 

 

Hændelsesforløbet ifølge vidne 4 – “Julie”:

 

“Jeg hedder Julie, og jeg går på kokkeskole. Jeg kendte ikke rigtig Mark og Aksel, for de var begge to Oskars venner.

 

Da det hele skete, var jeg, Christian og Rasmus på toilettet sammen. På vej derud gik jeg vist nok forbi både Mark og Aksel henne ved reolen, hvor de stod og talte sammen. Jeg kan ikke huske om de var højrystede. Ude på toilettet stod jeg og tog makeup på, mens drengene tissede. Vi havde været derinde i 2 minutter maks, da vi pludselig hørte 3 bank på døren. Det lød nærmest som et hoved, der blev banket ind i døren. Det var meget hårde bankelyde. Da Rasmus åbnede døren, kunne jeg med det samme se Mark lande på ryggen. Jeg så først Anton ligge på sengen senere, da jeg kom ud fra badeværelset. Jeg tror vi var derinde i 30 sekunder, fra vi hørte bankelydene til vi gik ud af badeværelset.”

Hændelsesforløbet ifølge vidne 5 – “Christian”:

 

“Jeg, Julie og Rasmus var alle tre ovenpå, da vi aftalte at gå på toilettet. Jeg var dengang kæreste med Julie, men vi havde skændtes og skulle derfor tale sammen. Jeg tror egentligt, at Rasmus gik med os ned for ligesom at mægle mellem os. Jeg husker ikke, om jeg så nogen på vej mod toilettet. Jeg så i hvert fald ikke Aksel og Mark stå i eller ved køkkenet. Jeg så heller ikke nogen i haven. Jeg havde ovenpå hørt nogle, der råbte, men det tænkte jeg bare var fuldesnak.

 

Vi havde nok stået og talt i 2-3 minutter, da det pludselig buldrede på døren. Jeg fik et chok, da vi åbnede døren. Jeg så Mark ligge ned mellem hoveddøren og toiletdøren. Og efter et kort stykke tid så jeg også Anton ligge på sengen. Jeg så slet ikke Aksel, men hoveddøren stod åben.

 

Jeg hilste på Aksel, men vi nåede ikke at tale sammen. Jeg kendte dog Mark i forvejen. Det sker rimelig tit sker, at folk slås, når de har fået noget at drikke. Fra jeg hørte, at der blev buldret på døren, til døren blev åbnet, er der nok ca. 4-15 sekunder. Det er lidt svært at sige nærmere.”

 

 

Hændelsesforløbet ifølge vidne 6 – Rasmus:

 

“Jeg hedder Rasmus og starter på uddannelse til april. Da det hele skete, havde jeg ikke lige job eller var på skole.

 

Det er rigtigt, at jeg var på toilettet med Julie og Christian, mens det hele skete. De er kærester, så jeg tænkte, at jeg ville hjælpe dem med at løse deres problemer. Jeg har kendt Christian i rigtig mange år. Der var for meget larm ovenpå til, at vi kunne tale sammen, så det var derfor, at vi gik nedenunder. Jeg ikke rigtig huske, hvor vi præcis var, inden vi gik på badeværelset. Men Anton var i hvert fald ude i haven – jeg tror ikke, at han var alene.

 

Jeg kan ikke lige huske, om der stod nogen i underetagen, da vi gik på badeværelset. Men jeg tror altså ikke, at vi passerede Aksel og Mark i underetagen.

 

Jeg mener ikke, at Julie lagde makeup, for vi var taget ud på toilettet for at tale om hendes og Christians problemer. Vi nåede at være på badeværelset i 5-10 minutter, før der først var en del råben efterfulgt af et stort bump på døren. Jeg husker ikke, at der var tre. Der blev helt stille efter bankelyden. Da jeg åbnede døren, så jeg, at Mark stod og støttede sig til bordet, og at Anton var på vej ned i sengen. Aksel stod ved døren med en kniv i hånden.

 

Jeg gik nærmest i chok. Anton sagde vist “Se til Mark!”. Jeg prøvede derfor først at hjælpe Mark, og da jeg bagefter vendte mig om, var Aksel væk. Som jeg oplevede det, var Aksel allerede stukket af, da Oliver kom ned i stueetagen.

 

Nå, men da jeg kom lidt til mig selv, blev jeg virkelig vred. Jeg hev en køkkenskuffe ud, tog en kniv og løb ud for at kigge efter Aksel. Jeg tog en kniv med, for at kunne forsvare mig selv.”

Hændelsesforløbet ifølge vidne 7 – Overlæge på Retsmedicinsk Institut

 

“Vedrørende læsionen på tiltaltes hånd er det ikke helt til at sige, hvad der er sket. Ofte vil afværgelæsioner nemlig være dybere, f.eks. fordi en person har grebet fat om knivsbladet. Tiltaltes læsion er nærmest en ridse i håndfladen, men jeg kan ikke udelukke, at den er opstået ved kamp om kniven. Der er dog ikke tale om en klassisk afværgelæsion. Vedrørende læsionen på tiltaltes hånd mener jeg dog godt, at læsionen godt kan være påført ved, at kniven har været ført i en fejende bevægelse.

 

Mærket på tiltaltes kno kan godt være fremkommet ved, at tiltalte har skrabet imod væggen eller gelænderet, da han blev skubbet ned ad trappen. Underhudsblødningen som afdøde havde på knoen kan tilsvarende godt være opstået ved, at afdøde har slået tiltalte med knyttet hånd ved øjet.”

SPØRGSMÅL

 

  1. Hvad synes du – efter at have læst vidneudsagnene – at straffen skal være for Aksel?

  2. Hvorfor det? Argumenter for dit valg.

  3. Er der sket nogen ændring fra din første domskendelse og til nu?

    1. Hvad tror du forskellen/den manglende forskel skyldes?

Alle navne og steder er anonymiseret

 

 

DEL 2: UDDYBENDE INFORMATIONER

 

Implicerede:

SAG 5: Manddrab

bottom of page